מהי פקודת התעבורה ולמה חשוב להכיר אותה?

 

בכל תחום בחיים, ישנן תקנות והגדרות ברורות על פיהן אנחנו פועלים ומתנהלים. בעולם התעבורה, קיימת מה שנקראת פקודת התעבורה. מדובר על פקודה עליה אחראי משרד התחבורה ומטרתה להסדיר את כל נושא התעבורה בישראל.

תעבורה

פקודת התעבורה, כוללת הגדרות ברורות, אילו כלי רכב יכולים לעלות על הכביש, באילו דרכים מותר להשתמש, מי זכאי להיות נהג מורשה ומי לא, מה צריך בשביל לזה, מה כולל רישיון נהיגה, כיצד מוצאים רישיון נהיגה, מה הן עבירות תנועה, מה הענישה על עבירות אלו, כיצד עומדים לדין בגין עבירות תנועה, מי מוסמך לטפל בנושא, ועוד שורה ארוכה של הסדרים וסעיפים שלמעשה מסדרים את כל הנושא של התעבורה בישראל.

פקודת התעבורה היא חשובה, מאחר ובלעדיה כל הנושא יכול להיות לכאוס, וכל אחד יוכל לעשות מה שהוא רוצה מבלי שיהיה דין בעניין. פקודת התעבורה מסדירה בצורה ברורה וחדה, מה מותר ומה אסור.

מי צריך לדעת את פקודת התעבורה

כל עורך דין אשר מטפל בענייני תעבורה, חייב להכיר את הפקודה כפי שהיא, אך יתרה מזו, הוא חייב להכיר את השינויים שחלים בה מעת לעת. שר התחבורה ואנשי משרדו, רשאים לבצע שינויים כפי שהם מוצאים לנכון, על פי התקנות כמובן. כל שינוי בפקודת התעבורה חייבת להיות מדווחת לציבור, אשר יכול גם לערער על כך במידת הצורל.

לא פעם, הסעיפים אשר משתנים עוסקים בנושא של שפיטה וענישה. מאחר ומשרד התחבורה כל הזמן להפחית את התאונות ועבירות התנועה בישראל, הרי שפקודת התעבורה משתנה בהקשר זה לא מעט. בין היתר, מחמירים סעיפים מסוימים, מוסיפים סעיפים וכן מורידים סעיפים שאינם רלוונטיים עוד.

צריך להדגיש, השינויים בפקודת התעבורה ניתנים לביקורת ולשינוי, כך למשל, היה כשנקבע סף מסוים על פיו אדם יורשע בעבירה בשכרות. בית המשפט קיבל את הטענה שמדובר במספרים נמוכים מדי, ועל כן הפקודה השתנתה לימים בהתאם לביקורת מצד השופטים. עם זאת, במרבית המקרים, בית המשפט נוטה שלא להתערב ולקבל את עמדת המדינה.

במקרים כאלה, על עורך דין תעבורה להבין את הפקודה ולדעת כיצד להתמודד איתה בצד הלוגי-משפטי, במטרה להוכיח שהלקוח שלו לא עבר על הפקודה או שהפקודה בהקשר מסוים, איננה רלוונטית למקרה שלו.