האם כדאי לקחת הלוואה צמודת מדד

מהו מדד המחירים לצרכן ?

מדד המחירים לצרכן מודד את השינוי לאורך זמן בגובה המחירים. מדי חודש בוחנים בבנק ישראל מחיר עדכני של סל מוצרים בהשוואה לסל בחודש הקודם. הסל נבנה על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ומורכב מסל הצריכה של משפחה ממוצעת כמו מחיר הירקות והפירות, מחיר הדיור, מחיר הדלק, הוצאות על חינוך הילדים וכו'.

הסל כולל את מחירי הפירות והירקות, מחירי הלבשה והנעלה, מחירי הדלק, מחירי הדיור, בריאות, חינוך ותרבות ועוד..

בנק ישראל הוא האחראי לאזן את המדד בישראל והוא עושה זאת על ידי העלאת או הורדת ריבית במשק ותוך שמירה על יעדי האינפלציה במדינה. המדד יכול להיות גם שלילי כמו שקרה בשנים עברו.

מה המשמעות של לקיחת הלוואה צמודת מדד?

הבנק יקח ריבית נמוכה יותר בהלוואה צמודת מדד, לדוגמא בהלוואה צמודת מדד בריבית קבועה הריבית תעמוד על שני אחוזים ואילו בהלוואה מאותו בנק שאיננה צמודה למדד הריבית תעמוד על חמש אחוזים שכן הבנק יגלם בריבית הקבועה את התחזית לעלייה במדד.

ומה קורה אם המדד יורד?

אם המדד שלילי, גם סכום הריבית של ההלוואה יורד.

לאור כל ההסברים הללו,האם כדאי לקחת מסלול צמוד למדד או לא?

אף אחד לא יכול לנבא מה צופן בחובו העתיד אך כיום  יעדי בנק ישראל עומדים על אחוז בודד עד שלושה אחוזים בשנה.  בסופו של דבר המדד תלוי בעליית או צניחת צחירים הנגרמת מגורמים רבים כמו היצע במשק, מלחמה, הסכמי סחר ועוד.

בואו ונניח שלקחנו משכנתא שהיא בעצם הלוואה שהבית ממושכן כנגדה. אנחנו מתכוונים לסיים אותה תוך ארבע שנים ומכיוון שתחזית הריבית היא כה נמוכה עדיף לנו לקחת הלוואה צמודת מדד. מהצד השני בואו ונניח שאנחנו לוקחים משכנתא לעשרים שנה. אנחנו לא יכולים לדעת מה תהיה תחזית המדד והריבית לעוד עשר או עשרים שנה ולכן יתכן שהריבית תעלה דרמטית והתשלום שלנו על המשכנתא יעלה אף הוא דרמטית. בעצם בחירת המסלול אנחנו נוטלים מעין הימור על ריבית שאין לנו או למומחים דרך לנבא אותה.