ייצוג בבית המשפט

על פי חוק, רק עו״ד רשאי לייצג בבית המשפט וזאת למעט מקרים חריגים המנויים בחוק.

אומנות הליטיגציה

הליטיגציה היא למעשה אומנות ההתדיינות, הטיעון והשכנוע בבית המשפט. נהוג לחלק את הליטיגציה לשלושה תחומי משפט מרכזיים – ליטיגציה אזרחית, מסחרית ופלילית. 

 

ליטיגציה אזרחית 

כאשר מוגשת תביעה אזרחית אשר אינה נוגעת בתחומי המשפט הפלילי או המסחרי, עוה״ד אשר ייצג את הלקוח בהליך, בין אם מצד התובע ובין אם מצד הנתבע יהיה ליטיגטור אזרחי. ישנם מס׳ רב של הליכים אזרחיים המתנהלים בבית המשפט ודורשים ייצוג של ליטיגטור אזרחי כדוגמת תביעות נזיקיות, סכסוכי מקרקעין, הוצאה לפועל, עריכת צוואה ודיני משפחה וירושה, סכסוכי עבודה ועוד.

 

ליטיגציה מסחרית

ליטיגציה מסחרית היא למעשה נישה די ספציפית הנוגעת גם בתחומי המשפט הפלילי וגם בתחומי המשפט האזרחי. בפן הפלילי, הליטיגציה המסחרית נוגעת בעיקר בעבירות מס, עבירות על חוק ניירות ערך, צווארון לבן וכיוב׳. במשפט האזרחי חולשת הליטיגציה המסחרית בעיקר על תובענות ייצוגיות, תביעות נגזרות ותביעות אשר לרוב יידונו במחלקה הכלכלית של בית המשפט המחוזי. בדרך כלל תיקים מסחריים יהיו תיקים בעלי פרופיל גבוה וסכסוכים בסכומי כסף ניכרים.

 

ליטיגציה פלילית

במדינת ישראל, מי שמוסמך להגיש כתבי אישום בגין עבירות פליליות כנגד מבצעי עבירה היא המדינה באמצעות שלוחיה. בחלק מן העבירות יוגש כתב האישום על ידי הפרקליטות ובחלקם על ידי מחלקת התביעות המשטרתית. מי שייצג את המדינה יהיה פרקליט פלילי או תובע משטרתי ואת הנאשם ייצג סניגור פלילי.

 

אז מיהו הליטיגטור

הליטיגציה היא למעשה חוד החנית של העולם השיפוטי. זוהי האומנות שבהצגת טיעון משפטי בפני בית המשפט ולשכנע בצדקתו. הליטיגטור הוא אחד מן התפקידים החשובים והמורכבים שקיימים במערכת המשפטית שכן על יכולותיו המשפטיות והאישיות של הליטיגטור ההליך המשפטי יקום וייפול.

אז מיהו ליטיגטור טוב:

  • ליטיגטור טוב כמו ליאור ביבי עורך דין לייצוג בבית המשפט ידע להתמודד בו זמנית עם מגוון רב של משימות ומצבים, תהיה לו אסטרטגיה משפטית שעל פיה יפעל, תוצאה משפטית שאליה יחתור ותהיה לו יכולת אלתור בחסד.
  • ליטיגטור טוב יכיר את התיק המשפטי שבו הוא מייצג על בוריו ויכיר בו כל יסוד עובדתי וכל טיעון משפטי, בין אם הוא שלו ובין אם הוא של הצד שמנגד.
  • ליטיגטור טוב יהיה בקי בחוק, בפסיקת בתי המשפט ובהלכות הנהוגות הקשורות בתיק שבו הוא מייצג.
  • ליטיגטור טוב יהיה אדם כריזמטי, בעל יכולת שכנוע ויכולות בינאישיות גבוהות, אשר יהיה מיומן בהחזקת נאום, בשפת גוף ובחקירת עדים בבית המשפט.
  • ליטיגטור טוב יידע לנווט ולנהל את ההליך המשפטי ביד רמה וללא מורא, תוך שטובת הלקוח תמיד לנגד עיניו.