כל מי ששואל אותי לאחרונה מה השעה, או מה התאריך או איזה יום היום, אני עונה לו או לה שהשעה דוחקת ואוטוטו יהיה עלינו לפתוח את ספר המתכונים לראש השנה. כן, ככה אני, פרופורציונלית מאוד ובכלל לא לחוצה או חרדה לקראת האירוח והחגים בכלל, הבאים עלינו לטובה. כמובן.
תמיד אני שוברת את הראש עם מתכונים לראש השנה, איכשהו, יש משהו בזה שזה החג הראשון בסדרה, שפותח שנה חדשה, והוא כזה נחשב יחסית מכובד ורציני מבין החגים וכל המשפחה מגיעה, לרוב המורחבת, וכולם לבנים וחגיגיים ומייחלים לשנה טובה יותר. אז איך לא אלחץ?? האוכל הוא ספתח ממש חשוב לכל הדבר הזה והוא חלק בלתי נפרד מהחוויה וההוויה. תמיד חשוב לי, ומניחה שאני לא המארחת היחידה שמרגישה ככה, שכל אחד מהאורחים והאורחים, על כל מגבלותיהם (והיום יש לא מעט וזה די נפוץ, שסביב שולחן החג יהיו גם טבעונים, צמחונים, טורפים, נמנעים למיניהם, אלרגיים ורגישים) – ימצאו כמה דברים לאכול ויוכלו גם לשבוע ולהנות מאווירת החג, הארוחה כולה והמאכלים השונים.
לפיכך, בשנים האחרונות התחלתי להשקיע במה שנקרא מתכונים חלופיים לראש השנה. שזה אומר שאת המחברת הישנה עם כל המתכונים לראש השנה לא בדיוק זרקתי לפח, אבל הרחבתי אותה, הוספתי עליה, והצעתי שדרוגים וחלופות למתכונים הקיימים. כמובן שיש קלאסיקות חשובות שנותרו בדיוק כמו שהן – כמו סלט תפוחי האדמה המפורסם וסלט גרגירי הרימון וסלט הכרוב וגזר הגדול וכן, גם סלט הפטריות-בצל-ביצה הנהדר. אז בסדר, את זה הטבעונים לא יאכלו. בשביל זה השקעתי במחברת המתכונים המורחבת, הם ימצאו משהו אחר טעים לאכול. העיקר שכולם יצאו שבעים ומרוצים.
אז לפני הכל, הצעד הראשון והמובן מאליו, הוא כמובן להבין כמובן מי מגיע, כמה אנשים זה בסך הכל, ואז לחטט קצת בחייהם הפרטים ולהבין בדיוק מה הם לא יכולים או מעדיפים שלא לאכול מסיבה כזו או אחרת. ובין אם זו אג'נדה מוסרית או מגבלה רפואית או החלטה תזונתית – אני מוצאת לנכון לכבד הכל. כי ככה אני רוצה, לא כי אני חושבת שאני חייבת. אני חושבת שזה לא סיפור גדול מדי לדאוג שיהיו מנות מגוונות שכולם יכולים לבחור משהו שטוב להם מתוכן ומעבר לזה, אני באופן כללי בעד גיוון בארוחות ועניין לא שגרתי בצלחת.
אחרי שהבנתם מי בא, כמה ולמה, זה הזמן לפנות למחברות, לספרים או פשוט לגוגל. יש אינסוף בלוגים של מתכונים או כתבות, שמציעות בדיוק מה שתצטרכו – רחבי הרשת ליטרלי עמוסים במתכונים בהתאם לכל מוגבלות או העדפה שרק תחליטו להעלות על דעתכם. תוכלו למצוא בלוגים עם אלפי מתכונים המותאמים לטבעונים, לכאלה הנמנעים מגלוטן וסוכר, לטבעונים שנמנעים מגלוטן וסוכר וכפי שכבר אמרתי, רק תקלידו, ותמצאו. ולאט לאט תאספו בהתאם לרשימת האורחים, רשימת מתכונים סבירה ולא קשה במיוחד שתרים ארוחה נהדרת שכולם יצליחו ליהנות ממנה. חג שמח.