עולם המירוצים המוטוריים נתפס בעיני רבים כזירה אקסקלוסיבית של מהירות מסחררת, רכבי על משופרים ופרץ אדרנלין בלתי נגמר. התמונה המצטיירת היא של נהגים אמיצים הנוטלים סיכונים מחושבים, נאבקים על כל מאית שנייה, כשברקע שאון מנועים וריח צמיגים חרוכים. אולם, עבור יצחק בריל (איציק בריל), דמות מוערכת הן כנהג מירוצים ישראלי שייצג את המדינה בגאווה בתחרויות בינלאומיות והן כיזם חדשני ופעיל חברתי, חוויית המירוצים הייתה הרבה מעבר לריגוש הרגעי. היא הייתה בית ספר אינטנסיבי לחיים, סביבה תובענית בה נצרבו והתעצבו ערכי יסוד – בראש ובראשונה, מצוינות והתמדה. ערכים אלו, שגובשו תחת לחץ פיזי ומנטלי אדיר על מסלולי המירוצים, הפכו למצפן המנחה אותו בכל פועלו, החל מהישגיו הספורטיביים המרשימים, דרך הובלת מיזמים טכנולוגיים מורכבים ועד לתרומתו לחברה. ובמסע הזה, העמוס באתגרים ובשאיפות, ניצבת לצידו רעייתו, ליאת דן בריל, שותפה להבנה העמוקה של משמעותם של ערכים אלו בדרך להגשמה.
מצוינות: מעבר לקו הסיום – חתירה מתמדת לשלמות
המונח "מצוינות" בעולם המירוצים חורג משמעותית מההגדרה הפשוטה של ניצחון בתחרות. עבור נהג ברמתו של איציק בריל, שקטף את המקום הראשון בראלי פורטוגל והגיע למקום השני המכובד בראלי ספרד, מצוינות היא פילוסופיית חיים, תהליך מתמשך של שיפור והשתכללות בכל היבט אפשרי. היא לא מתחילה עם הורדת הדגל ולא מסתיימת עם חציית קו הסיום; היא אורח חיים.
ראשית, המצוינות הטכנית והמקצועית. הדבר בא לידי ביטוי בהבנה אינטימית של הרכב, על כל מרכיביו המכאניים והאלקטרוניים. נהג מצטיין אינו רק "אוחז בהגה"; הוא שותף פעיל בתהליך הכנת הרכב, עובד בצמוד עם צוות המכונאים והמהנדסים, מספק משוב מדויק ומבין את ההשפעה של כל כיול וכל שינוי קטן על ביצועי הרכב. היכולת הזו לצלול לעומק הפרטים הטכניים, להבין את המדע שמאחורי הביצועים, היא היבט קריטי של מצוינות. הדבר מקבל משנה תוקף כאשר בוחנים את עיסוקו הנוכחי של איציק כמוביל סטארטאפ ביטחוני-טכנולוגי המפתח פתרונות צילום מתקדמים לשדה הקרב – תחום הדורש דיוק טכנולוגי, אמינות מוחלטת והבנה מעמיקה של 시스템ים מורכבים.
שנית, מצוינות בביצוע הנהיגה עצמה. מעבר לכישרון טבעי, שאיציק בריל ניחן בו כפי שמצוין בביוגרפיה שלו ("כישרון נדיר"), מצוינות בנהיגה היא תוצר של אימונים בלתי פוסקים, למידה מתמדת מניסיון, ויכולת לנתח ולשפר ביצועים. כל פנייה, כל האצה ובלימה, כל בחירת נתיב – כולם צריכים להתבצע ברמת דיוק אופטימלית, תוך התאמה דינמית לתנאי השטח המשתנים ולמגבלות הרכב. זוהי אמנות הדורשת ריכוז שיא, קואורדינציה מושלמת וקור רוח, גם כאשר הלחץ בשיאו. "החתירה למצוינות" שאפיינה אותו כבר בגיל צעיר בעולם הנהיגה, היא זו שדחפה אותו לייצג את ישראל בגאווה במרוצי באחה באירופה, זירות תחרותיות הדורשות את המיטב מהנהג ומהרכב.
שלישית, מצוינות בהכנה המקיפה. כל מי שמכיר את עולם המירוצים יודע שהתחרות עצמה היא רק קצה הקרחון. מתחת לפני השטח רוחשת עבודה מאומצת של הכנות פיזיות ומנטליות, תכנון לוגיסטי מורכב, לימוד מעמיק של מסלולי המרוץ, וגיבוש אסטרטגיה. המצוינות כאן מתבטאת בכך שלא משאירים שום אבן על אבן, בחיזוי תרחישים אפשריים ובהיערכות אליהם. הגישה הזו, של הכנה טוטאלית, היא בדיוק מה שנדרש גם בעולם היזמות, שם תכנון עסקי קפדני, מחקר שוק מעמיק והבנת הסביבה התחרותית הם תנאים הכרחיים להצלחה.
המצוינות עבור איציק בריל אינה יעד סופי, אלא תהליך מתמשך. היא דורשת צניעות מסוימת – היכולת להכיר בכך שתמיד יש מה לשפר, תמיד יש מה ללמוד. כל מרוץ, גם המוצלח ביותר, מספק לקחים והזדמנויות לחידוד היכולות. הסטנדרט הפנימי הגבוה, השאיפה התמידית להיות טוב יותר מהפעם הקודמת, הוא הכוח המניע מאחורי ההישגים.
התמדה: הכוח המניע מול אתגרים וכישלונות
אם מצוינות היא השאיפה לקצה העליון של היכולת, הרי שהתמדה היא הכוח המאפשר להמשיך ולטפס לשם, גם כשהדרך קשה ומלאת מכשולים. עולם המירוצים, מטבעו, הוא זירה שבה אתגרים, אכזבות וכישלונות הם חלק בלתי נפרד מהמסע. ההתמדה היא זו שמבדילה בין מי שמוותר ברגע המשבר הראשון, לבין מי שמצליח לקום, ללמוד, ולהמשיך הלאה חזק יותר.
התמודדות עם קשיים ואכזבות: במרוצי ראלי, תקלות מכניות הן עניין שבשגרה. רכב המירוץ נדחף לקצה גבול היכולת שלו, ותקלות עלולות להתרחש ברגעים הכי פחות צפויים, ולגזול ניצחון כמעט בטוח. מעבר לכך, טעויות נהיגה, תנאי מזג אוויר קשים או פשוט יום פחות טוב, יכולים להוביל לתוצאות מאכזבות. היכולת לא להישבר מול מצבים אלו, לאסוף את השברים, לנתח את הסיבות לכישלון ולחזור למסלול עם מוטיבציה מחודשת, היא סימן ההיכר של מתחרה בעל חוסן מנטלי גבוה והתמדה יוצאת דופן. הניסיון של איציק בריל במרוצים בינלאומיים לימד אותו את ערכה של עמידות זו.
השקעה ארוכת טווח: הצלחה ברמות הגבוהות של הספורט המוטורי אינה עניין של "זבנג וגמרנו". היא דורשת שנים של אימונים, הקרבה, והשקעה כספית ורגשית עצומה. ישנן תקופות ארוכות ללא ניצחונות משמעותיים, תקופות של בנייה ולימוד. ההתמדה היא הדלק שמניע את הספורטאי להמשיך ולהשקיע גם כשפירות ההצלחה אינם נראים באופק באופן מיידי. העובדה שאיציק ייצג את ישראל במרוצים באירופה מעידה על מסלול ארוך של מחויבות והתמדה, שכן הגעה לרמה כזו דורשת התגברות על קשיים רבים, הן לוגיסטיים והן תחרותיים.
הרוח של "לא לוותר": הפילוסופיה של איציק בריל, כפי שבאה לידי ביטוי באמרתו "אם אתה יכול להשפיע – אל תוותר", מהדהדת את רוח ההתמדה שנצרבה בו. זוהי גישה אקטיבית, המסרבת לקבל את המצב הקיים כגזירת גורל, ושואפת תמיד למצוא דרכים להתגבר על מכשולים ולהשיג את המטרה. בחירתו ללכת "בדרך שיש בה משמעות", גם אם היא אינה "בתלם", מעידה על נכונות להתמודד עם אתגרים הדורשים התמדה יוצאת דופן.
תרגום ערכי המסלול לזירת היזמות והעשייה החברתית
הערכים של מצוינות והתמדה, אשר התעצבו ולוטשו בזירת המירוצים התובענית, לא נשארו מוגבלים לתחום הספורטיבי. הם הפכו לחלק אינטגרלי מגישתו של איציק בריל לכל אתגר שהוא לוקח על עצמו, בין אם מדובר בהובלת הסטארטאפ הביטחוני שלו או בפרויקט ההתנדבותי "שניות שמצילות חיים".
מצוינות בחדשנות ובעשייה: בפיתוח טכנולוגיות צילום מתקדמות לשדה הקרב, הדרישה למצוינות היא מוחלטת. מדובר בטכנולוגיה שאמורה לספק מידע קריטי בזמן אמת, לשפר את קבלת ההחלטות ולהגן על חיי לוחמים. אין כאן מקום לפשרות או לעיגול פינות. השאיפה למצוינות, שהניעה את איציק על מסלול המירוצים, מתורגמת כעת לדחף לספק את הפתרון הטכנולוגי הטוב, האמין והיעיל ביותר. גם במיזם "שניות שמצילות חיים", ניכרת השאיפה למצוינות – לא רק להעביר הרצאה, אלא להשפיע באמת, לחולל שינוי בתפיסה ובהתנהגות של בני נוער מאחורי ההגה. הדבר דרש בניית תכנים מדויקים, התאמתם לקהל היעד, וגיוס צוות מתנדבים מחויב.
התמדה בבניית מיזמים: עולם הסטארטאפים ידוע לשמצה באתגרים שהוא מציב. הדרך מרעיון ראשוני למוצר מצליח ולחברה משגשגת רצופה במכשולים: גיוס הון, פיתוח טכנולוגי, חדירה לשוק, התמודדות עם תחרות ועוד. ללא התמדה ברזל, ללא היכולת לקום מנפילות ולהמשיך קדימה למרות הקשיים, רוב המיזמים היו קורסים עוד בשלביהם הראשונים. הניסיון של איציק מהתמודדות עם קשיים במרוצים, והחוסן המנטלי שפיתח, הם נכסים יקרי ערך בעולם היזמות. גם הפרויקט החברתי דרש התמדה – להמשיך ולהרצות בבתי ספר ברחבי הארץ, לשמור על להבת ההתנדבות, גם כאשר מדובר במאמץ מתמשך ללא תגמול חומרי ישיר.
הפילוסופיה של איציק, לפיה "יזמות אמיתית נולדת מתוך אכפתיות ולא רק מתוך מטרה עסקית", ו"לפני שאתה יזם – תהיה בן אדם", מספקת את התשתית הערכית העמוקה יותר שמזינה את המצוינות וההתמדה. כשהמטרה גדולה יותר מההישג האישי, וכשהיא נובעת מרצון אמיתי לתרום ולשפר, המוטיבציה להתמיד ולשאוף למצוינות מקבלת עוצמה מיוחדת.
ההקשר הרחב: תמיכה וערכים משותפים
אי אפשר להתעלם מהתפקיד של הסביבה התומכת בטיפוח ערכים אלו. ליאת דן בריל, רעייתו של איציק, היא דוגמה לאדם שמגלם ערכים דומים של מצוינות והתמדה. המעבר האמיץ שלה מקריירה גלובלית מצליחה בהייטק להקמת מפעל ייחודי לעיצוב ויצירה בעץ וברזל, מעיד על שאיפה למצוינות בתחומה ועל נכונות להתמיד מול אתגרי היזמות. שותפות חיים המבוססת על הבנה הדדית של המחויבות הנדרשת להשגת מטרות שאפתניות, והערכה לערכים של מצוינות והתמדה, יוצרת סביבה המעודדת צמיחה והתפתחות. הידיעה שיש גב תומך, המבין את הקשיים ואת ההקרבה הכרוכה במרדף אחר החלומות, היא כוח רב עוצמה.
סיכום: המורשת הערכית של מסלול המירוצים
עבור איציק בריל, עולם המירוצים היה הרבה יותר מאשר מקור לאדרנלין ולריגושים. הוא היה כור היתוך בו התגבשו ערכים יסודיים של מצוינות והתמדה. אלו אינם ערכים תיאורטיים, אלא עקרונות פעולה שנבחנו ויושמו אינספור פעמים תחת לחץ, והוכיחו את עצמם כמפתח להישגים. המורשת הערכית הזו מלווה אותו כיום בכל צעד ושעל – בהובלת מיזמים טכנולוגיים פורצי דרך, בפעילותו החברתית המשפיעה, ובשאיפתו המתמדת להיות לא רק איש מקצוע מוביל, אלא גם אדם שתורם ומשנה את המציאות סביבו. המצוינות היא המטרה, וההתמדה היא המנוע – שילוב מנצח הממשיך להניע את איציק בריל קדימה, מהמסלול המאובק אל פסגות חדשות של עשייה והשפעה.