פגיעה נפשית בצבא

פגיעה נפשית בצבא

צה"ל זוכה לתדמית חיובית בקרב רוב אזרחי ישראל בזכות התפקיד החשוב שיש לו בהגנה על ביטחונם. יחד עם זאת, חיילים רבים המשרתים בצבא, יוצאים ממנו עם פגיעות נפשיות ברמות חומרה שונות, אשר מקורן באירועים אליהם נחשפו במהלך שירותם הצבאי.

סיבות לפגיעה נפשית במסגרת הצבא

  • חשיפה לאירוע צבאי/בטחוני חמור וטראומטי
  • פגיעה נפשית בעקבות חשיפה ממושכת למצבי סיכון ומתח
  • פגיעה נפשית בעקבות התעללות/אונס
  • התפרצות לאחר שנים שמקורה באירוע שהתרחש במסגרת הצבא

למרבה הצער, קיימים עוד גורמים אפשריים רבים שיכולים להצית פגיעה נפשית בצבא בדרגות חומרה שונות לאורך השירות הצבאי. אלה יכולות לבוא לידי ביטוי בתור הפרעות פוסט טראומה, סכיזופרניה, התקפים פסיכוטיים, דיכאון ועוד.

הכרה בפגיעה נפשית במסגרת הצבא

הכרה של משרד הביטחון בפגיעה נפשית שהתרחשה במסגרת הצבא יכולה להעניק לנפגע מעמד של נכה צה"ל. בתור שכזה הוא עשוי להיות זכאי לתגמולים ופיצויים מטעם הצבא, כמו גם הטבות אחרות, שיכולות להקל מאוד על ההתמודדות שלו ולסייע לו להשתקם.

יחד עם זאת, לקבלת הכרה, יש להוכיח קיומו של קשר סיבתי בין המצב הנפשי בו נתון הנפגע לבין  השירות הצבאי שלו, לקבל אישור פסיכיאטרי של מומחה מוכר מטעם הצבא ולעמוד בפני ועדות רפואיות שונות.

הליכים אלה יכולים להימשך תקופות ארוכות. לעיתים הם נמשכים שנים, אשר במהלכן נאלצים הנפגעים להתמודד בכוחות עצמם עם מצבם הנפשי והשלכותיו.

לסיכום

קבלת הכרה במצב של פגיעה נפשית בצבא לאחר תביעה נגד משרד הביטחון לצורך קבלת סיוע הולם עשויה להיות קשה ומורכבת מאוד. לכן, חשוב לפנות לעו"ד מתאים, בעל מומחיות בתביעות מסוג אלה, כדי להגדיל את הסיכוי לקבל את הפיצוי הדרוש וכן כדי לקצר את התהליך.