מהו המכון הרפואי לבטיחות בדרכים?

רשות הרישוי עורכת בדיקות רפואיות עבור נהגים בטרם קבלת רישיון הנהיגה, זאת על מנת לוודא כי בריאותם של אותם האנשים תקינה, ומאפשרת להם לנהוג בצורה טובה. המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא המקום שבו מתקיימות הבדיקות הללו- מטרתו של המכון לאבחן האם הנהג העתידי אכן כשיר לנהיגה ברכב ויכול לעשות זאת בבטחה. במידה וישנה נכות או מגבלה כלשהיא- ניתן לבצע במכון התאמה של אביזרים אשר יסייעו גם לאנשים עם מוגבלות לנהוג בצורה עצמאית.

מי מופנה לבדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים ומהו תהליך קבלת האישור?

ישנם פלחים מסוימים באוכלוסיית מבקשי הרישיון, אשר באופן אוטומטי מופנים אל המכון, למשל:

  1. אנשים עם מוגבלות מלידה.
  2. נכים לאחר תאונת דרכים או נכי משרד הביטחון.
  3. עבריינים שסיימו תקופה של שלילת רישיון ומבקשים לחדשו.
  4. נהגים מבוגרים במיוחד.
  5. אנשים שהורשעו בעבר בעבירות סמים או אלכוהול, אשר השימוש בהם מסכן את בטיחות הנהיגה.
  6. מבקשי רישיון לרכבים כבדים או ציבוריים- משאיות, אוטובוסים וכדומה.

חשוב להבין כי מטרת מרב"ד אינה למנוע מאנשים לנהוג בשל עבר בעייתי או נכות- אלא הדגש הוא על בדיקה מקיפה לגבי כשירות הנהג בזמן ההגעה למכון, וכמו כן לוודא שאותו האדם איננו מסוכן כאשר הוא "עולה על הכביש". הבדיקה שמתבצעת במכון היא יסודית ביותר וכוללת בדיקת מסמכים רפואיים, בדיקה רפואית במכון עצמו או בדיקות במקום חיצוני לפי הצורך, ורק לאחר מכן מתגבשת החלטה.

המכון הרפואי מעודד נהיגה של אנשים עם מוגבלות כשניתן, ואחד מהשירותים שלו הוא התאמה של אמצעים ואבזור מתאים לרכב, בכדי לאפשר גם לנכים ולמוגבלים לנהוג בבטחה כמו כל חבריהם.

מה עושה מי שמעוניין לערער על החלטת המכון הרפואי?

ישנם אנשים רבים אשר הופנו למכון הרפואי לבטיחות בדרכים על מנת לקבל אישור כשירות לנהיגה, וקיבלו סירוב. חשוב לדעת כי למכון קיימת גם ועדת ערר, אליה אפשר לפנות כאשר החלטת אי-הכשירות שקבע המכון, איננה מקובלת על הנהג הפוטנציאלי והוא מעונין לשנות אותה. הפניה אל ועדת הערר צריכה להתרחש בתוך חודש מיום ההחלטה שהתקבלה במכון, לאחר תשלום האגרה.