בטוב טעם: נוזל לסיגריה אלקטרונית

העולם כמרקחה. חברות הטבק מאבדות עוד ועוד מעשנים לטובת סיגריות אלקטרוניות ונראה שהמגמה הזו לא הולכת להשתנות.

לאן שלא תלכו, בארץ ובעולם, תראו עוד ועוד אנשים עם סיגריות אלקטרוניות. אף אחד לא קונה את הפרסומים השליליים והממומנים שיוצאים נגד הסיגריה האלקטרונית, למרות שניסו למכור לנו אותם בכל מיני אריזות מפתות.

האמת כנראה חזקה מקמפיינים של בעלי אינטרסים. מספיק לקחת שאיפה אחת מסיגריה אלקטרונית כדי להרגיש שהיא עדיפה אלפי מונים על סיגריות טבק מסורתיות, ואם קצת מעמיקים וקוראים רואים שלא מדובר רק בתחושה או הרגשה, כי יש כבר נתונים, מחקרים, רופאים ומומחים שאומרים בצורה שלא משתמעת לשתי פנים – סיגריה אלקטרונית טובה יותר לבריאות מסיגריות טבק מסורתיות.

לא מאמינים? הנה כמה נתונים שלא יבלבלו אתכם.

  • כאשר אנחנו מעשנים סיגריות טבק מסורתיות אנחנו נחשפים ליותר מ-5,000 רעלנים מסוגים שונים, ביניהם ניתן למנות: זפת, טרפנטין, פחמן חד חמצני, נפטלין, ציאניד, בוטאן, קדיום ועוד רעלנים רבים נוספים.
  • מבין 5,000 הרעלנים שאנחנו נושמים בעת העישון מעל ל-300 מהם נחשבים למסוכנים מאוד וכ-40 מהם ידועים כמחוללי סרטן.
  • כאשר אנחנו מבעירים סיגריית טבק מסורתית אנחנו למעשה מציתים את כל החומרים המזיקים האלו תוך שאנחנו מרתיחים אותם לטמפרטורה גבוהה והם חודרים לגוף שלנו, בגלל הטמפרטורה הגבוהה כל כך.
  • כאשר משתמשים בסיגריה אלקטרונית למעשה מוותרים גם על רוב החומרים שעלולים להרעיל אותנו וגם מוותרים על הטמפרטורה הגבוהה שאחראית לפיזור הנרחב של החומרים המזיקים בגופנו. כי בסיגריה אלקטרונית אנחנו מאדים בטמפרטורה נמוכה יותר את הטבק, הקנאביס או הנוזל בטעמים ומכניסים לגוף שלנו כמות הרבה יותר קטנה של חומרים מזיקים.

על טעם וריח….

כפי שציינו, הסיגריה האלקטרונית, מציעה חלופה טובה יותר לעישון סיגריות הטבק והיא אף עזרה לרבים להפסיק לעשן.

הסיגריה האלקטרונית למעשה כוללת סליל חימום הפועל על חשמל, סלולה נטענת ומחסנית. כל שעלינו לעשות זה רק לבחור נוזל לסיגריה אלקטרונית.

הבעיה מתחילה כאשר רואים כמה אפשרויות עומדות לפנינו בבואנו לבחור נוזל לסיגריה אלקטרונית. יש כל כך הרבה טעמים ושילובים מטורפים – עד שהבחירה יכולה לבלבל.

ראשית, הרשו לי להרגיע את חובבי הניקוטין. יש נוזלים לסיגריות אלקטרוניות שמכילים שיעורים שונים של ניקוטין, כך שכל מעשן יכול למצוא את שיעור הניקוטין הרצוי לו: אחוז גבוה של ניקוטין, אחוז בינוני ואחוז גבוה של ניקוטין. אנשים שמנסים להפסיק לעשן, יכולים לשחק עם האחוזים ולאט לאט להוריד לנוזל עם השיעור הנמוך ביותר של ניקוטין עד לגמילה מוחלטת.

שנית, יש שפע של טעמים לבחירה, כך שגם אנשים שאף פעם לא עישנו סיגריה יכולים להנות מחוויית האידוי של הסיגריה האלקטרונית. בין היתר אפשר לציין את הטעמים הבאים: מנטה, תפוח, אוכמניות, מנגו, אפרסק, דובדבן, אבטיח, ליצ'י, קינמון, קאפקייק, קורנפלס או דבש. ובנוסף, יש שילובים נפלאים של טעמים, ביניהם: יוגורט וניל, אבטיח צוף טפיוקה, גלידת תות שמנת, תות בננה, מלון-מנטה-פירות-ופטאיה או ניל אפרסק.

כיצד פועלת הסיגריה האלקטרונית?

הסיגריה האלקטרונית מורכבת מסוללה נטענת, סליל חימום חשמלי, ומיכל או מחסנית המכילים ומספקים את נוזל האידוי.
במרבית הדגמים המודרניים המיוצרים כיום, סליל החימום כבר מובנה כחלק מהמיכל או המחסנית המכילים ומספקים את נוזל האידוי.

בעת שאיפה מהסיגריה, גוף החימום מופעל {ע"י לחיצה על כפתור או זיהוי שאיפה אוטומטי, בהתאם לסוג הסוללה} ומאדה את הנוזל הייעודי.

הסיגריה האלקטרונית הינה מכשיר אלקטרוני המדמה את פעולת, תחושת וחווית עישון מוצרי הטבק באמצעות הפקת אדים הניתנים לשאיפה ע"י המשתמש במכשיר. ניתן להשתמש בסיגריה האלקטרונית לאידוי נוזלים ייעודיים בטעמים שונים. נוזלים מיוחדים אלה יכולים להכיל ניקוטין ברמות שונות בהתאם להעדפת המשתמש, או לא להכיל ניקוטין כלל וכלל.

הדמיון הרב של הסיגריות האלקטרוניות למוצרי הטבק במראה החיצוני, בחווית העישון וביכולת לספק ניקוטין למשתמשים בהן ללא שימוש בבעירה וללא צורך בשאיפת עשן המכיל אלפי חומרים רעילים הופך אותן לאלטרנטיבה ראויה ונטולת סיכונים (או פחותת סיכונים משמעותית) לשימוש במוצרי טבק.
ואכן, פרט להיותה של הסיגריה האלקטרונית תחליף מודרני לעישון ואספקת ניקוטין, היא גם מצמצמת משמעותית את הנזקים הנגרמים למעשני מוצרי הטבק השונים ולאלו הסובבים אותם {המעשנים הפאסיביים}.

הסיגריה האלקטרונית הראשונה הומצאה ע"י ממציא אמריקאי בשם הרברט א. גילברט עוד בשנת 1963 לאחר שגדלו ההבנה והמודעות להשלכות של עישון מוצרי טבק על בריאות המעשן, שנתיים מאוחר יותר אף נרשמה הסיגריה האלקטרונית של הרברט כפטנט.
למרבה הצער, הממציא נתקל בקשיים להפוך את הרעיון והפטנט למוצר צריכה בפועל עד שלבסוף זנח את הרעיון מבלי שהסיגריה האלקטרונית שהמציא הצליחה להגיע לפס הייצור.

37 שנים מאוחר יותר, בשנת 2000. רוקח סיני בשם הון-ליק ממציא סיגריה אלקטרונית המבוססת על קונספט שונה.
הפעם, הסיגריה הגיעה אל פס הייצור אך לא הצליחה לחדור לשוק. הון ליק לא אמר נואש והמשיך לשפר את הסיגריה האלקטרונית כך שתתאים יותר לדרישות קהל היעד שלה, המעשנים.

4 שנים מאוחר יותר, בשנת 2004. אומץ המוצר של הון ליק ע"י חברת תעשיה סינית אשר האמינה בפוטנציאל ההצלחה של הסיגריה האלקטרונית כמוצר בינלאומי.
הסיגריה האלקטרונית של הון ליק זכתה לשם Ruyan, המשיכה לעבור שיפורים ותוך שנים אחדות זכתה להצלחה הולכת וגוברת בעולם המערבי. 

האם סיגריה אלקטרונית היא אמצעי להפסקת עישון? האם אוכל להפסיק בעזרתה לעשן?

הסיגריה האלקטרונית מהווה תחליף מוצלח ומספק לעישון מוצרי טבק ואספקת ניקוטין מבלי להשתמש בבעירה ולגרום לנזקים בריאותיים חמורים כפי שגורמים מוצרי הטבק. ולכן אין להתייחס אליה כאל אמצעי להפסקת עישון, אלא כאלטרנטיבה בריאה יותר (או אולי , מזיקה פחות) לעישון.
מעשנים רבים המודעים לנזקי העישון מוצאים את הסיגריה האלקטרונית כאלטרנטיבה העדיפה לטעמם לעישון, עוברים לשימוש בלעדי בסיגריה האלקטרונית ולא מעשנים עוד מוצרי טבק כלל וכלל.
חלקם מחליט בשלב כלשהו להפסיק להשתמש גם בסיגריה האלקטרונית וחלקם האחר ממשיך להשתמש בה באופן קבוע.

מעשנים אחרים שעוברים להשתמש בסיגריה אלקטרונית עשויים להמשיך לעשן כמויות שונות של מוצרי טבק {בד"כ פחותות משמעותית} במקביל לאידוי בעזרת הסיגריה האלקטרונית.

לאנשים שונים יש העדפות שונות, כל אחד משתמש בסיגריה האלקטרונית בהתאם להעדפתו האישית. לא כל מי שמתחיל להשתמש בסיגריה האלקטרונית, עושה זאת מתוך החלטה להפסיק לעשן ולצרוך ניקוטין באופן מוחלט.
אם אתה רוצה להפסיק לעשן, עליך לקבל החלטה בלב שלם לעשות כן. הסיגריה האלקטרונית עשויה אמנם לסייע לך בתהליך הפסקת העישון בהפחתה הדרגתית של ניקוטין אך היא אינה אמצעי להפסקת עישון.

האם סיגריה אלקטרונית בריאה יותר מסיגרית טבק רגילה?
הסיגריה האלקטרונית לא נמצאת בשימוש מספיק שנים כדי שיהיה ניתן לערוך מחקרים ארוכי טווח מהם יהיה ניתן להסיק מסקנות חד משמעיות. מכיוון שציבור המשתמשים בסיגריה האלקטרונית כיום הוא ציבור שעישן קודם לכן סיגריות טבק רגילות, במקרים רבים אף במשך שנים רבות. הנמנים על ציבור זה הינם בעלי סיכון גבוה לסבול ממחלות עתידיות כתוצאה ישירה מהעישון. אי לכך, יהיה קשה מאוד לערוך מחקר מסוג זה כעת.

חשוב לציין שעד לפני שנים אחדות, מוסדות וארגונים רפואיים רבים בעולם {ובכללם ה FDA האמריקאי} התייחסו אל הסיגריות האלקטרוניות בסלידה שלוותה בחשש ורתיעה. כיום, בעקבות הבחנות בשיפור במצב בריאות של מעשנים רבים לשעבר אשר עברו להשתמש בסיגריות אלקטרוניות {ובכללם גם חולים ב COPD) ומחקרים חדשים. ארגונים רפואיים רבים {בהם גם The American Association of Public Health Physicians ו American Council on Science and Health} משנים את עמדתם ותומכים בעידוד המעבר של מעשנים לסיגריות אלקטרוניות.

ישנו חשש גדול בציבור הנובע מבדיקות שערך ה FDA האמריקאי לסיגריות אלקטרוניות ונוזלים שונים לפני מספר שנים. המסקנות שפורסמו ע"י ה FDA היו שסיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים שעשויים להיות מסוכנים לבריאות של המשתמשים בהן ועל כן יש להימנע מהשימוש בהן.
כמובן שפרסום זה זכה לתהודה רחבה בעולם ומסקנותהFDA אומצו גם ע"י משרד הבריאות הישראלי.

סקרנותו של כתב טור המדע של עיתון הני-יורק טיימס, ג'ון טיירני {John Tierney} התעוררה כשקרא את המסקנות שפורסמו ע"י הFDA והבחין כי בניגוד לפרסומים אחרים של הFDA, הפרסום בדבר הסיכון הכרוך בשימוש בסיגריות אלקטרוניות היה נטול הוכחות שכמות העקבות של החומרים המסוכנים שנמצאו, אכן מסוכנת. כעורך טור המדע, ידע ג'ון כי עקבות של חומרים דומים נמצאו ע"י הFDA גם במדבקות ומסטיקים המיועדים לסייע בגמילה מעישון אשר כן אושרו לשימוש ע"י ה FDA.

ג'ון פנה עם הממצאים אל בראד רודו {Brad Rodu}, פרופסור לרפואה מאוניברסיטת לואיסוויל וביקש את תגובתו. "מאוד לא סביר שהחומרים שנמצאו יפגעו בבריאותו של המשתמש" ענה הפרופסור ואף פרסם זאת כמאמר במגזין Harm Reduction, "זאת מפני שההחומרים שנמצאו הם פי מיליון בקירוב פחות מהכמות הנחשבת מסוכנת לבריאות האדם". { לכתבה המלאה באתר חדשות פוקס}