איך לבחור יין טוב?

לפני שנים רבות, שאלו את הברון אדמונד דה רוטשילד מה היין הטוב ביותר שהזדמן לו לשתות. הברון הנדיב חשב מעט על השאלה ותוך זמן קצר השיב שהוא לא זוכר בדיוק את סוג היין, אבל הוא בטוח שמדובר היה ביין זול מאוד.

כשאותו עיתונאי שואל השאלה ניסה להבין את פשר התשובה, ענה לו רוטשילד (שהיה שם דבר בתחום היין העולמי) שאת היין שתה עם אהובתו בהרים הירוקים של שווייץ, כשהיה בן 17 שנים. הוא היה מאושר, הנוף היה יפה והם היו מאוהבים.

לא לחינם החלטנו להביא בפניכם את האנקדוטה החביבה הזו ולמקם אותה כאן, בדיוק מתחת לכותרת "איך לבחור יין טוב". הנקודה שאנחנו בעצם מנסים להבהיר היא שסוג היין אינו מהווה תמיד את המרכיב החשוב ביותר ב"משוואה". חשובות לא פחות הנסיבות, מצב הרוח, הנוף, האווירה וכמובן החברה איתה תחלקו את היין.

ובכל זאת…

אך אם להתייחס בכל זאת לשאלה המופיעה כאן בכותרת ברצינות הראויה לה, תוך התמקדות ביין עצמו ולא במכלול האלמנטים המרכיבים את חוויית השתייה בכללותה. חשוב מאוד לציין שטיב היינות השונים מושפע מאינספור משתנים, כשבין היתר מדובר בהרכב זני הענבים, משך יישון היין ואמצעי היישון, אופי הבציר בשנה בה יוצר היין, תנאי האקלים ששררו באזור בו גדלו הכרמים ועוד.

כל אלו ואחרים משפיעים על טעמי ותכונות היין, על הניחוחות והארומה שלו, על הסיומת שלו, על הגוף שלו, על רמת החמיצות, ריכוז האלכוהול שבו וכן הלאה. אך מעבר לכל אלה, ההשפעה המשמעותית ביותר היא ההתרשמות הסובייקטיבית מהיין. על מנת לסבר את האוזן בנוגע לנקודה זו, בחרנו להביא בפניכם דוגמה מעולם הבשר דווקא.

טוב לאחד, פחות לאחר

אין זה סוד שבישראל בכל הקשור לבשר האדום, נתחי הבשר הרכים יותר הם אלו השולטים בשוק. הכוונה היא למשל לפילה או לסינטה ובאופן כללי לכל נתח שניתן להגיר לקרביים מבלי להשקיע יותר מדי זמן או אנרגיה במלאכת הלעיסה שלו. בהתאם לזאת, פחות או יותר כל נתח ישראלי שזוכה לעלות אחר כבוד על הגריל, עובר תהליך הנקרא "יישון" שבו הבשר מתרכך במשך זמן מה בתהליך מבוקר, בטמפרטורה של אפס מעלות.

למעשה במקרים מסוימים נהוג ליישן את הבשר פעמיים – פעם אחת בארץ המוצא ופעם אחת בישראל. לעומת זאת בארגנטינה לצורך העניין, תהליך היישון הרבה פחות נפוץ. מדוע כך הם פני הדברים? פשוט מאוד, מפני שבארגנטינה הקהל הרחב אוהב ללעוס את הבשר שלו ובאופן כללי האמונה הרווחת בארגנטינה היא שבשר רך הוא לא בשר שראוי לאהדה מיוחדת.

מקרר ייןכעת אם לחזור לנושא היין – איש לא יוכל לקבוע עבורכם מה הוא יין טוב ומה הוא יין שאינו טוב. זוהי הסיבה בגינה אנחנו מזמינים אתכם להתנסות בכמה שיותר סוגי יין ולהרחיב את האופקים שלכם במידת האפשר. אל תאמינו לאלו הטוענים בתוקף כי ככל שהבקבוק יקר יותר, כך איכותו גבוהה יותר (זה אולי נכון פסיכולוגית אבל לא פרקטית). האמינו רק לטעמכם האישי ולהתרשמות הסובייקטיבית שלכם. אז איך לבחור יין טוב? טעמו כמה שיותר יינות, שימו לב איזה מהם מצא חן בעיניכם יותר מכול השאר ובפעם הבאה שתגיעו לחנות היינות, בחרו אותו. כן, זה עד כדי כך פשוט!

כמובן, שאם אתם חובבי יין רציניים, כדאי לכם לשקול ברצינות רכישה של מקרר יין – שכן מדובר בדרך האידיאלית ביותר לאחסון איכותי של יינות לאורך זמן.