כיצד לבנות תיק השקעות סולידי?

בואו נודה על האמת – אם אינן עוסק בשוק ההון ובענייני הבורסה באופן מקצועי סביר להניח שכל המונחים הכלכליים האלה נשמעים לך כמו סינית.

במאמר הבא ננסה לשפוך קצת אור על השקעות ובדגש על השקעה סולידית, כזו שלא תסכן אותך יותר מדי מבחינה פיננסית, אך מצד שני גם לא תאפשר לך להתעשר מזה – סולידי זה סולידי, כן?

למה השקעה סולידית?

השקעה סולידית נועדה למי שלא רוצה לתת לכסף שלו (המיותר, במידה ויש כזה) סתם לשכב בבנק ולצבור ריבית אפסית, ומצד שני למי שלא רוצה לקחת סיכונים גבוהים מדי. השקעה כזו היא קלאסית למתחילים ומי שמחפש השקעה לטווח קצר-בינוני. לטווחים הארוכים בד"כ לוקחים יותר סיכון ובעיקר בשוק המניות שבמקרים רבים מוכיח את עצמו כרווחי לאורך פרק זמן של שנים.

כל תיק השקעות מתאפיין במימד הסיכון הייחודי שלו. ישנם תיקי השקעות מסוכנים שמורכבים בעיקר ממניות ואופציות, ישנם תיקי השקעות מאוזנים שפיזרו את ההשקעה בין אפיקים מסוכנים ומסוכנים פחות. וישנם תיקי השקעות סולידיים, שמחזיקים בנכסים פיננסיים עם תנודות שערים מתונות ויציבות מחירים. גם אם אתה משקיע סולידי באופי שלך וגם אם אתה הרפתקן יותר, תוכל לסחור בשוק ההון בקלות יחסית באמצעות פלטפורמה כמו ג'נרל טרייד, שגם הוזכרה בכתבה הזו באתר כלכלה.

מי שמתמקד בתיקי השקעות סולידיים הם בעיקר גופים ציבוריים גדולים כמו קופות הגמל וקרנות הפנסיה ורשיויות מקומיות שמשקיעות את כספי החוסכים בעיקר באיגרות חוב ממשלתיות, איגרות חוב קונצרניות וצמודי מדד, אם התיק מנוהל בישראל.

אבל יש גם הרבה משקיעים קטנים שבוחרים גם הם באפיקים הסולידיים, אולי כי אין להם כסף מיותר לסכן במניות, או שכספם מיועד  למטרה מוגדרת  כמו רכישת דירה, או החלפת רכב, או שאותו משקיע רוצה לישון בשקט.

אז כיצד לבנות תיק השקעות סולידי עבור משקיעים אלה? העיקרון הוא פיזור סיכונים, כלומר התיק הסולידי יתמקד בעיקר באיגרות רוב לסוגיהן, וגם בהשקעה שיקלית אם התיק בישראל.

אפשר כמובן להוסיף אלמנט השקעה במטבע זר ולעיתים רחוקות גם השקעה מזערית במניות בעיקר ממדד המעו"ף כאלה שמוגדרות 'מניות כבדות', בעלות נפח מסחר גבוה ויציבות כלכלית.

עיקרון חשוב נוסף בבניית תיק סולידי הוא היכולת לממש את התיק במהירות מבלי שהדבר ישפיע על שוויו עקב ירידת מחירים.

לכן השאיפה בתיק סולידי היא להשקיע ככול שניתן במדדים שכן מספר הנכסים הפיננסיים הרחב של מדד מסויים ימתן מאד את ירידת המחירים בעת מכירת התיק.

שתי קבוצות נכסים פיננסיים יאפשרו את ההשקעה הרחבה הזאת – האחת הן תעודות הסל שעוקבות אחרי מדדים ומחקות את התנודות בשערים. מדובר  בתעודות הסל העוקבות אחרי מדדי איגרות החוב, בעיקר הממשלתיות, אך לא רק.

בתחום זה של השקעה בתעודות סל, תיק סולידי יצטייד בתעודות סל שעוקבות אחר איגרות חוב שפדיונן בטווח הקצר, כלומר שנה עד שנתיים ועד לאיגרות חוב שפדיונן בטווח הבינוני – שטווח פדיונן ארבע חמש שנים  והארוך שטווח פדיונן משבע שנים ומעלה.

פיזור זה מקטין עוד יותר את הסיכון שכן איגרת חוב שמגיעה לפדיון משלמת לבעליה את ערכה הנקוב שבו החל להיסחר, כך שיש כאן גם פיזור סיכונים גם בטווחי הזמן.

הקבוצה השניה של נכסים פיננסים שנוכחותם בתיק סולידי הכרחית, הן איגרות החוב הקונצרניות.

גם כאן ניתן להשקיע באמצעות מדדי התל בונד 40 או 60 של האיגרות הקונצרטיות אם התיק מתנהל בישראל, השקעה במדד תל בונד 60 למשל, מבטיח פיזור סיכונים בין 60 סוגי איגרות חוב שונות, כך שבמקרה של קריסת חברה אחת מבין חברות המדד, הסיכון מתחלק על פי הרבה חברות.

אלמנט נוסף שחייב להיות בתיק סולידי הן הנכסים הפיננסיים השיקליים, כגון איגרות החוב השיקליות תעודת הסל השיקליות ואפילו כסף מזומן בעיקר בתקופות שבהן הריבית אפסית כמו היום, כי יש לזכור שהריבית בסופו של דבר תתחיל לעלות בעולם ובישראל.

מי שרוצה לדעת יותר ווידאו יותר מדבר אליו, אנו ממליצים לצפות בסרטונים בערוץ יוטיוב של ג'נרל טרייד.

בהצלחה! יש שאלות? מוזמנים לכתוב לנו בתגובות.