סובלים מראיה כפולה? כך תתמודדו איתה

דיפלופיה היא ראייה כפולה ויש שני סוגי ראייה כפולה כזאת – ראייה כפולה בעין אחת ובשתי עיניים. ראייה כפולה היא מצב של כפילות בתמונה לזמן ממושך והיא אינה עקבית. התמונה יכולה להופיע אחת ליד השנייה ואו מעל לשנייה והיא נמשכת די זמן כדי שהאדם יבין שיש לו בעיית ראייה. יש לזה כמה סיבות וצריך לבדוק את העיניים כדי לגלות ולטפל בכך משום שראייה כפולה כזאת משבשת את שגרת היום יום ומקשה על תפקודים מסוימים.

הסיבות לראייה הכפולה

תנועת עיניים אינה מתואמת שגורמת לפזילה גורמת לעתים גם לראייה כפולה אולם הן אינן קשורות בהכרח. יש אנשים שסבלו מכך בילדותם ויחזרו לראות כפול בבגרותם בגלל גורמים שונים של ליקויים בשריר העיניים או בעיות עצבים במוח. ראייה כפולה בעין אחת היא מונוקולרית והיא נגרמת בגלל ליקוי בקרנית או בעדשה שגורמת לקרני האור שנושאות את התמונה לעין ולמוח לסטות. סטייה זו גורמת לכפילות בתמונה כפי שהמוח מפענח אותה בגלל זה. יודעים שמדובר בבעיית כפילות בעין אחת כאשר מכסים כל עין בנפרד ורואים מה מתקבל. הסיבות יכולות להיות קטרקט, קימור לא תקין שמשבש את קרני האור שסוטות ממסלולן התקין לעבר פענוח התמונה במוח, פגמים בקרנית יובש בעין או פגם בעדשה התוך עינית או הרשתית.

ראייה כפולה בשתי העיניים

ראייה כפולה בשתי העיניים נקראת בינוקולרית והיא קורת כאשר המידע החזותי שמתקבל בשתי העיניים במשותף דרך עצבי הראייה משתבש בדרכו ומתקבלת תמונה כפולה במקום תמונה אחת, אחידה וברורה. זה קורה בגלל ליקוי בעצבי הראייה, השרירים שמניעים את העיניים, דלקת בעיניים או גידול, בעיות בבלוטת התריס או סוכרת, בעיות זרימת הדם למוח ומחלות שונות שידועות כגורמות לבעיה זו. אחת המחלות שגורמות לכך היא טרשת נפוצה ובעיית שרירים בגלל מחלות נדירות אחרות. בכל מקרה, יש לאבחן את הסיבה לכך משום שבעיה זו אינה מעידה רק על בעיה בתוך העין אלא כפי שרואים גם על מחלות שונות ומסוכנות אחרות שיש לטפל בהן. האבחון הנכון של בעיית ראייה כפולה יכולה לשפר את איכות החיים כמו גם להציל אותם במקרים כאלה, ולכן אין להסתפק בבדיקה אצל אופטומטריסט בלבד משום שזו אינה בעיית משקפיים לא מותאמים.