לשון הרע באינטרנט – ממה כדאי לכם להיזהר

מעוניינים להגיב לפוסט באינטרנט, לכתוב בפורום ולמרות החשש מפני תביעת לשון הרע אינכם מוכנים לוותר על זכותכם לחופש הביטוי באינטרנט? במאמר זה נגולל בפניכם אודות חוק איסור לשון הרע ונעדכן בכללי הזהירות באינטרנט.

 

חוק איסור לשון הרע

בישראל קיים חוק אשר נקרא 'חוק איסור לשון הרע'. חוק זה נועד להגן על המוניטין החיובי של אדם וזאת באמצעות איסור על פרסום של דברי שיימינג. כלומר אסור לכתוב טקסט שעלול להשפיל אדם, לפגוע בפרנסתו ולהשפיל אותו משום נטייה מינית, מקום מגורים, עדה וכו'. חשוב להיות מודעים לכך שבהיבט החוקי, ניתן להגיש תלונה פלילית כנגד אותו אדם שפרסם את לשון הרע באינטרנט באם אכן קיימת הוכחה שהוא עשה פעולה זו בכדי לפגוע באותו אדם וכאשר הוא פרסם זאת בפני יותר מאדם אחד. אפשרות נוספת היא הגשת תביעה אזרחית של לשון הרע באינטרנט. 

 

כללי זהירות – לשון הרע באינטרנט

  • ההבדלים הקטנים בתגובות לפוסט – חשוב להיות מודעים לכך שקיים הבדל בין שיתוף לסימן תחושה. כלומר, החלטה לשייך לפוסט מסוים או תגובה מסוימת לפוסט לייק או אייקון תחושתי אחר, זה בסדר. אך ההחלטה לשתף את פוסט שיימינג, יכול להוביל לתביעה של לשון הרע.
  • תגובה ציבורית אל מול תגובה אישית – כיוון שאמירות פוגעניות יכולות להוביל לתביעת לשון הרע, כאשר אתם מגיבים בתוכנת מסרים, כמו למשל וואטסאפ או טלגרם,, תכתובת אישית תמיד עדיפה. שכן, אין עילת תביעה לתכתובת אישית וזאת על פי חוק.
  • ביקורת וחוות דעת – ניתן לחוות דעה באתר המיועד לחוות דעת או ביקורת. חשוב לא לפרסם את אותה הביקורת במקום אחר וכמובן לא להשתמש במילים פוגעניות בתגובה. חשוב לקחת בחשבון שיש גבול דק בין חוות דעת וביקורת לבין לשון הרע באינטרנט.

לסיכום, נכון להיום ניתן לתבוע או להתלונן במשטרה בגין שיימינג. לכן, חשוב להימנע מפרסום השמצות ברשת האינטרנט.