מבחני דפ"ר לצו ראשון – מה זה ולשם מה זה נועד?

כל צעיר וצעירה בישראל, מקבלים במהלך תקופת לימודיהם בתיכון הזמנה עבור הכנה לצו ראשון. במועד הצו עליהם להגיע אל בסיס קליטה ומיון, אשר הם עוברים מבחנים, ראיונות ושאלונים שונים, על מנת שיהיה ניתן לקבוע מהו הפרופיל שלהם. בהתאם לתוצאה יחליטו לאן אפשר לשלוח אותם, לאיזה חיל ולאיזה תפקיד.

הפרופיל הוא לא הכלי היחידי שבעזרתו יכול הצבא להחליט לאן לשלוח את החייל. ישנם שורה של מבחנים וציונים שעוזרים לו בכך, שכן מעבר להתייחסות לצד הפיזי, הצבא מתייחס לעניין של השכלה ויכולות טכניות. לשם כך הוא יצר את מבחני דפ"ר.

מבחני דפ"ר הם מבחנים שמיועדים לבחון את היכולות הטכניות של המתגייסים, על פי ציון זה אפשר להבין האם יכולים המתגייס או המתגייסת, להגיע לתפקידים בכירים וגם להתקדם במהלך השנים לקצונה ולדרגות גבוהות בצבא. המבחנים מבוססים על שאלות בהיבטים פסיכוטכניים ומזכירים במובנים מסוימים מבחן פסיכומטרי, בהתאמה לצרכים של הצבא.

כיצד מתכוננים למבחני דפ"ר?

חשוב להדגיש שתי נקודות, הראשונה, חיילים לא יודעים מה הציון שהם מקבלים במבחן וגם לא יכולים לדעת כיצד בדיוק הוא משפיע על ההחלטה של הצבא לאן לשלוח אותם. הנקודה השנייה, מבחני דפ"ר הם לא מסוג המבחנים שלומדים עבורם בהכרח. מה שכן, אפשר למצוא היום דוגמאות שונות של מבחנים מסוג זה, בשביל להבין איך הוא בנוי וכיצד ניתן להתמודד איתו.

רצוי מאוד, לפני צבא לפני שניגשים לצו ראשון, לבחון כמה דוגמאות ולראות איך בדיוק נכון לענות על השאלות, על מנת להגיע מוכנים. מאחר והמבחנים הם חשובים לקביעת הפרופיל, אז מוטב להגיע מוכנים ולא להסתמך אך ורק על המזל. ציון טוב יכול להיות ההבדל בין שירות איכותי לפחות.