מי זכאי לפיצויים מגרמניה?

פיצויים מגרמניה

לאחר השואה הנוראה החל משא ומתן בין ישראל לממשלות גרמניה אודות פיצויים לניצולי השואה. התנאים לקבלת הפיצויים השתנו עם השנים, וכיום זכאים לקבלת פיצויים ניצולים רבים שבעבר לא עמדו בתנאי הסף לקבל פיצויים אלו גם אם עברו שנים רבות מתום המלחמה. גם ניצולים שסירבו לאורך השנים לקבל את הפיצויים נחשבים עדיין כבעלי זכות לקבלם. חלקם, למרות רצונם להמשיך בסירוב לקבלת פיצויים, זקוקים כיום לכספים אלו בעקבות זקנה או מצב כלכלי קשה.

הזכאות לפיצויים

הגופים האחראים בישראל על תשלום הפיצויים לניצולים הם הלשכה לשיקום נכים במשרד האוצר, ועידת התביעות ועוד. הזכאות לפיצויים מגרמניה נקבעת לפי מספר תנאים, ביניהם ארץ מוצאו של הניצול, המאורעות שעבר במהלך השואה, שנת עלייתו ארצה ועוד. סוגי הפיצויים מתחלקים לשניים: פיצויים המתקבלים על ידי ועדת התביעות (מידי שלושה חודשים) ופיצויים של רנטת הבריאות הגרמנית (המתקבלים מידי חודש).

פיצויים מועדת התביעות

בעקבות הסכמים שנעשו בשנים מאוחרות יותר עם ממשלת גרמניה, ניתן גם היום לדרוש פיצויים אלו, במידה וניצול השואה עומד בהם. בועידה ישנן קרנות שונות המעניקות את הפיצויים ומיועדות לניצולים העומדים בתנאי זכאות שונים, ביניהם: קרנות המיועדות לניצולי שואה שהיו כלואים במחנה או בגטו בזמן השואה או שנאלצו להסתתר במהלכה, לתושבי ישראל, שאר מדינות העולם או לתושבי מדינות הגוש הקומוניסטי לשעבר, וכן קרן סיוע המעניקה פיצויים לניצולי שואה שבריאותם נפגעה.

יש לציין כי פיצויים מגרמניה על ידי קרן זו מיועדים רק למי שאינו מקבל בנוסף פיצויים ממשלות או קרנות אחרות.

פיצויים מרנטת הבריאות הגרמנית (BEG)

עד לסוף שנות ה-60 הייתה קרן זו מיועדת לכל מי שבעל שייכות לשפה או לתרבות הגרמנית, וקיבל קביעה של אחוזי נכות על ידי רופא גרמני. כיום כבר לא ניתן לקבל את הרנטה הזו, אך אלמנים לניצולי שואה היכולים להוכיח קשר סיבתי בין מותו של בן זוגם לבין הנזק הבריאותי בו לקה בעקבות השואה יכולים גם הם לקבל פיצוי של קצבת שארים של ניצולי שואה שקיבלו רנטה מגרמניה.

קראו גם על: פיצויים ליוצאי רומניה