מה זה שטר בוררות ע"פ דיני בוררות?

בעולם המשפט התפתחו במהלך השנים פרקטיקות שונות שמטרתן להקל במידת מה על מערכת המשפט ועל מי שמעוניינים להתדיין במסגרתה. אחת הפרקטיקות המוכרות היא בוררות ואחד האלמנטים החשובים בפרקטיקה זו, הוא שטר בוררות.

לפני שנסביר מהו שטר בוררות ומהי בוררות, חשוב שנסבר את האוזן לגבי טעות מסוימת שעושים לא מעט אנשים, שקושרים הליך בוררות להליך גישור. מדובר בשני הליכים נפרדים לגמרי, שכן הליך בוררות דומה להליך משפטי במובן הזה, שישנם שני צדדים אשר כל אחד מהם טוען שהוא צודק ועל הבורר ששומע אותם, להחליט מי מהם אכן צודק ועליהם לקבל את הדין. לעומת זאת בהליך גישור, שני הצדדים מבקשים להגיע להסכמות ביניהן באמצעות מגשר שמוצא את דרך האמצע עבורם.

שטר בוררות ע"פ דיני בוררות

הליך בוררות מתבצע על פי רוב, על ידי עורכי דין, משפטנים או אישי ציבור מוכרים ומקובלים על שני הצדדים. זה הליך דומה להליך משפטי, רק שהוא הרבה יותר קצר, תכליתי והוא יכול להתבצע רק בהליכים אזרחיים (כלומר לא בהליכים פליליים). הליך בוררות הוא הליך מקובל ומוכר על ידי המדינה ומערכת המשפט, שאף מעודדת אותו, זאת בשביל להקל בעומס על מערכת המשפט.

מהו שטר בוררות?

שטר בוררות הוא הסכם בין הצדדים, אשר מגדיר מתי וכיצד תתבצע בוררות, באילו תנאים, מי יהיה הבורר ועוד. למעשה, שטר בוררות הוא הדרך בה שני הצדדים מסכימים ביניהם כיצד לפתור בעיות שעלולות לצוץ, על מנת שיוכלו לפתור את הבעיות בהליך משפטי שאיננו דרך בית המשפט ולא הליך מסורבל.

שטר בוררות קובע, אילו עניינים יכולים להתדיין בתהליך בוררות ואילו לא, כיצד ניתן לערער על כתב בוררות ומתי, מי הם אנשי המקצוע שיכולים לעסוק במקרה ועוד. חשוב לומר, שבמקרים רבים בהם מדובר באגודות שיתופיות או אחרות, הרי שיש תקנון ברור שקובע שכל הליך משפטי יתבצע בתוך האגודה, על פי חוק, וכל הסכמה לתקנון כמוה גם הסכמה להליך בוררות בתוך האגודה, אלא אם מדובר במקרים קיצוניים שמוגדרים בתקנון ואז ניתן לפנות אל גורם משפטי חיצוני.