ברזל הינו מינרל המצוי באופן טבעי בגוף האדם. לברזל המצוי בגופנו תפקידים רבים מספור, ביניהם נשיאת חמצן ברחבי הגוף, סיוע לתהליכי הגדילה וההתפתחות, סיוע לחילוף החומרים, יצירת נוגדנים בגוף ועוד. בנוסף, משפר הברזל את פעילות המערכת החיסונית בגוף.
מה יחוש אדם אשר בגופו קיים מחסור בברזל?
רובו של הברזל בגופנו מצוי בכדוריות הדם האדומות. באופן זה, יכול הברזל "להסיע" את החמצן את כלל רקמות הגוף ולסייע לתהליך תקין. כאשר לא קיים די ברזל בגוף, עשויה להתפתח אנמיה היוצרת מצב בו לא קיימת מספיק אספקת חמצן לרקמות השונות. עניין זה יוצר שלל בעיות, כמו למשל חולשה, עייפות, חיוורון, קוצר נשימה, קשיי זכרון וריכוז, נשירת שיער, דפיקות לב חזקות ועוד. המוח הינו אחד האיברים הצורכים ברזל בכמות הגבוהה ביותר, שכן קיימים תהליכים רבים מאוד אליהם הוא אחראי. חוסר ברזל, אם כך, משמעותו פגיעה בפעילותו התקינה של המוח.
מהם היתרונות של תוספי ברזל?
את תוספי הברזל לרוב יצטרכו לקחת אנשים אשר נמצא בגופם חסר משמעותי בברזל. ללקיחת ברזל כתוסף תזונה יתרונות משמעותיים, היות וכך ניתן להשלים את החוסרים הקיימים בגוף בפשטות ומבלי שנידרש לתזונה מאוד נוקשה אליה רובנו איננו מסוגלים. למעשה, מדובר בפתרון יעיל ופשוט למילוי מצבורי הברזל בגוף. לעיתים, לאחר מילוי מצברים אלה, לא נזדקק עוד לתוסף התזונה, והוא ישמש אותנו רק במקרים בהם הגענו לתת תזונה בשל מגוון של סיבות שונות. בדרך כלל ובקרב מרבית האנשים, אין צורך בנטילת תוספי ברזל על בסיס קבוע או לכל החיים, אלא רק במצב של חסרים נקודתיים שנוצרו עקב מחלה או בעיה אחרת. נטילת תוסף הברזל תשפר את הריכוז והזכרון שלנו, תסייע לכדוריות הדם האדומות להסיע חמצן אל כלל הרקמות בגוף ותשפר את תפקוד המוח שלנו.
מהם החסרונות בנטילת תוספי ברזל?
על אף שנטילת תוספי ברזל הינה חשובה מאין כמותה כאשר קיים חוסר של ברזל בגוף, הרי שבדומה לכל דבר אחר, גם לנטילת תוספי תזונה קיימים חסרונות. תוספי ברזל בדרך כלל גורמים לבעיות עיכול או לעצירות, וכמו כן קיים החשש כי הכמות אותה אנו נוטלים תגרום לכמות גדולה מדיי של ברזל בגוף. על הבעיות הללו ניתן לשלוט בקלות יחסית. כך, למשל, אנשים הסובלים מבעיות בעיכול או עצירות יוכלו ליטול תוספי ברזל "רכים" יותר. על מנת שלא להגיע לכמות גדולה מדיי של ברזל, יש לקחת את תוסף התזונה רק לאחר התייעצות עם רופא המשפחה ותחת פיקוחו.