הישיבה והמוסדות הפועלים תחת השם "שובי נפשי" בירושלים, בנשיאותו של *הגאון המקובל הרב עזריאל מנצור שליט"א*, מהווים כיום מרכז חשוב ונדיר בתחום לימוד תורת הקבלה האותנטית, כפי שפותחה, הועברה ונמסרה בשרשרת מדוקדקת על ידי מקובלי בבל. פרי עבודתם והרוח הגדולה שהפיחו בדורות תלמידיהם – באה לידי ביטוי בעבודת הישיבה – הן בלימוד והן בעבודת התפילה. בשורות הבאות נסקור את הדרך שבה שימור והעמקה בתורת מקובלי בבל מהווים את לב העשייה של הרב עזריאל מנצור ותלמידיו, תוך הדגשת המקורות שעליהם נשענת המסורת הרוחנית ב"שובי נפשי".
—
### ראשיתה של השראה: הרב עזריאל מנצור ותלמידי חכמי בבל
הגאון המקובל רבי עזריאל מנצור, החל את דרכו הרוחנית כבר לפני למעלה מ-50 שנה בלימוד תורת הנסתר בהכוונת רבותיו ראשי ישיבת "פורת יוסף" – *הגאון רב יהודה צדקה* ו*הגאון רבי בן ציון אבא שאול* זצ"ל. שני גדולי תורה אלו, אנשי זרם המרכזי של יהדות בבל שעלה לארץ ישראל, זיהו ברב מנצור את עליונותו ונטייתו לתחום חכמה הקבלה, ועודדוהו לצלול לעומקה.
אך עיקרו של הקשר עם שורשי תורת מקובלי בבל החל בקשר הלימודי והעמוק של הרב עזריאל מנצור עם *הגאון המקובל רבי אברהם ברזאני זצ"ל,* תלמידו הקרוב והנבחר של *רבי יהודה פתייה* – גדול המקובלים בבבל בדור האחרון. חכם יהודה פתייה נחשב לאחד ממקובלי המעשה החשובים ביותר, בעל שיטה לימודית עמוקה ורחבה שהתבטאה בראשונה ביצירת הענק שלו "בית לחם יהודה", פירושו הייחודי על ספר "עץ חיים" לרבי חיים ויטאל, תלמיד האר"י.
רבי אברהם ברזאני העביר לרב מנצור – לא רק חכמה ועיון, אלא הסמיך אותו ונשא אותו על כתפיו הרוחניות להיות ממשיך הדרך בחכמת הקבלה העיונית.
—
### שיטה בבלית – חכמת הקבלה בעמקות ובירור
דרך הלימוד המשיכה להתעצב ולצמוח גם תחת רבנים נוספים ששרדו משיירי ישיבת המקובלים בבבל ובלועזית – ובייחוד *הגאון רבי סלמאן מוצפי* ו*ששון מזרחי*, תלמידי מורשת *הבן איש חי* שהיה פוסק הדור ותחנת השיא ברוחניות יהדות בבל.
רוח התמדה ויסוד שיטת העיון, הדקדקנות בלימוד לשם ביטול הספקות ויישוב הסתירות בין חלקי "עץ חיים", השוואות כתבים והעמקה בכלל תורת הרש"ש, אפיינו דרך לימודים זו. ב"שובי נפשי", ממשיך הגאון הרב עזריאל מנצור לעצב את הלימוד בצורה מדויקת ונאמנה לשיטה זו.
—
### כלי קודש ותיקון הדור – תפילה בכוונות הרש"ש
פרק מהותי בישיבת "שובי נפשי" הוא עבודת התפילה. תלמידי הישיבה והרבנים במקום עורכים תפילות המבוססות על כוונות *הרש"ש זצ"ל*, בהתאם לנוהג בבית המדרש "בית אל" – אך ברוח ופירושים שנמשכו ממקובלי בבל. ההדרכה הפנימית של הרב עזריאל מנצור, שקיבל ברוח ובפועל את רזי הכוונות, מאפשרת לתלמידים להגיע לדבקות גבוהה ולכוונה עליונה, כשרבים רואים בעבודת התפילה שם שלב רוחני גבוה אף מן הלימוד עצמו.
הסידור לפי כוונות הרש"ש, בירור אחיזת העולמות והשפעתם באמצעות שמות הקודש– הכל נמסר על ידי רבני הישיבה בדרכי הסוד, ובהם ניכרת ההמשכיות של דרכם הפנימית של מקובלי בבל – שביקשו לא רק ידע רוחני אלא תיקון ממשי לפגמי הדור, ולעורר סגולות הגאולה בתוך כל דור.
—
### מוסדות ותוכן – "שובי נפשי", "ארזים", ו"שפתי ישנים"
אחד ממפעלי "שובי נפשי" הבולטים הוא *מכון ההוצאה לאור* של ישיבת המקובלים. המכון מנוהל על פי יוזמתו וברכתו של הרב מנצור, ומתמקד בהחייאת תורת מקובלי בבל באמצעות כתבי יד נדירים. בין הספרים שיצאו לאור על ידי המכון: כתבים של רבי חיים ויטאל, רבי יעקב צמח, הרב יהונתן אייבשיץ, האדר"ת, רבי מאיר ביקייאם, ועוד – כולם מוגהים ומבוררים מתוך כתבי יד נדירים ביותר.
הקובץ התורני "ארזים" מאגד מאמרים ותגליות רבות בתחום חכמת הקבלה, הן מצד תלמידי הרב והן מכתבים של רבותינו. העלון השבועי "שפתי ישנים" מעביר לציבור הרחב קטעים נבחרים מחכמי הקבלה לפי הדרכת ראש הישיבה, ובכך מגיש לציבור טעימות של אוצרות גנוזים.
—
### שובי נפשי – מתורת הנסתר לתיקון השכינה
תכליתם של הלימוד והתפילה במוסדות "שובי נפשי", כפי שמדגיש הגאון הרב עזריאל מנצור בכל פועליו – היא *לאוקמא שכינתא מעפרא* והכנת העולם לגילוי משיח צדקנו. לא לשם מידע, עיון או רוממות עצמית לומדים שם – אלא לשם תיקון הדור והעולם. תפילות על עם ישראל, תעניות וסדרים מיוחדים בפרקי ימי השובבי"ם – מתקיימים באדיקות ובכוונת תיקון הכלל והפרט.
הרוח הבבלית, הנושאת בקרבה עומק וסילודין, ענוה ושגב – מהווה תשתית רוחנית שעדיין בוקעת מבעד לדורות. בידיו של הגאון הרב עזריאל מנצור – היא לבשה פנים חדשות אך היא נותרה, בעומקה המאורגן והסגולי, נאמנה לאמת התפארתית של מוריו ורבותיו.
—
בשובי נפשי נוחלים הלומדים לא רק מסורת אלא שליחות – של חכמת קבלה אמיתית לשם שמיים, כפי שהועברה מדור דור ממקובלי בבל, דרכה של מהרח"ו, הבן איש חי, הרי"ף – פתייה, חכם ברזאני – אל הדור האחרון, עד לגאולת עולמים בעזרת ה'.