בדיקות גנטיות הן צורך בסיסי בהריונות רבים ובמיוחד בהיריון תאומים או מספר גדול יותר של עוברים הגדלים זה לצד זה.
הריונות מרובי עוברים
הצורך בבדיקות גנטיות בהיריון מרובה עוברים הוא בעל חשיבות רבה ולכן האישה ההריונית נדרשת לבצע אותן אף על פי שהבדיקות הללו אינן הכרחיות בהיריון רגיל. כשיש כמה עוברים הרופאים מוודאים בדרכים שונות ובאמצעות בדיקות מקיפות שהכול תקין ושלא קיים כל סיכון רפואי עם אחד מהעוברים. דווקא בהיריון שכולל כמה עוברים הסיכויים שאחד מהעוברים או יותר מכך יהיו בעלי בעיות רפואיות כמו פגמים או מומים הוא גדול וקיימת גם האופציה שאחד מהם יחדל להתפתח ויהפוך חלילה לעובר מת.
בבדיקות האולטרסאונד המקיפות שמבצעים בהריונות הללו, אפשר לגלות עיכוב בצמיחה עוברית של אחד מהתאומים או של שניהם וגם את תסמונת ה TTTS אשר בעקבותיה קיים מעבר של דם בין תאומים זהים כשהם מתפתחים ברחם.
בדיקות גנטיות מומלצות בהיריון מרובה עוברים
- בדיקת שקיפות עורפית – משקפת מומים בלב, תסמונת דאון ופגמים גנטיים.
- בדיקת אולטרסאונד – בדיקה חיצונית הנעשית בקפידה ובדקדקנות כדי לעלות על הימצאותם של תסמונות ובעיות מולדות.
- בדיקת סיסי שליה – בדיקה פולשנית אשר במהלכה נלקחת דגימה של השליה כדי לבדוק את איתנותה ומצבה של השליה .
- בדיקת מי שפיר – בדיקה מקיפה לאיתור בעיות גנטיות ומומים . זו בדיקה פולשנית ובה שואבים מעט ממי השפיר העוטפים את העובר כדי לבדוק את הרכבם .
סיכונים לעובר
אחת הסיבות שבגללן הנשים נרתעות מביצוען של הבדיקות הפולשניות היא הסיכון הכרוך בכך. קיים סיכוי קטן בשיעור % 0.5 שהבדיקה תגרום להפלה טבעית והחשש מאיבוד העובר גובר לעיתים על הרציונליות.
בדיקת דם חדשנית
בדיקת הדם החדשה בודקת את ה DNA של העוברים עוד בהיותם ברחם במהלך ההיריון תאומים לאור העובדה שהם מעבירים לדמה של האימא מעט מדגימות ה DNA שלהם וכך אפשר לבדוק ולהגיע למסקנות על פי תוצאות הבדיקה.
נשים רבות שחששו מהבדיקות הפולשניות מבצעות את בדיקות הדם הללו שנותנות מענה בשיעור % 85 כדי לא לבצע את הבדיקות הפולשניות.