בגדי עבודה העור השני של העובדים בסיכון

בגדי עבודה

דלקות עור במסגרת מקומות עבודה נגרמות כתוצאה ממגע ישיר של עובדים עם כימיקלים שונים בסביבת העבודה. כל סודי דלקות העור נגרמות עם היה מגע ישיר עם אותם חומרים, בעיקר בכפות הידיים, וכן דלקות עור אלרגיות ממגע, בהן בעקבות חשיפה לאלרגן מסוים מתפתחת רגישות.

חומרים מסוכנים, כימיקלים שונים עימם באים העובדים במגע, משפיעים באופן שונה על עור העובד הנחשף מאופי תכונותיהם הכימיות השונות (חומצות, בסיסים או מלחים), כמות החומרים וריכוזם, משך ותדירות החשיפה של העובדים, ובנוסף, מצבי הצבירה של החומרים (גזים, נוזלים, או מוצקים), וכמובן, רמת הזיהום הסביבתי ותנאי עומס החום. גם רמת המיגון של העובדים החל עם בגדי עבודה ייעודיים, כפפות, מסכות ואמצעי מיגון אישי וסביבתי משפיעים על החשיפה והנזק.

מקומות עבודה שאינם מאווררים עם עומס חום יגרמו להזעה מרובה בקרב העובדים. זיעה ממיסה אבקות כימיקלים הבאות במגע עם העור, והיעדר בגדי עבודה מתאימים ואמצעי מיגון אישי אחרים, הגירוי בעור יוחרף משום החשיפה לכימיקלים מסוימים בצורתם הנוזלית והחדירה לעור. לחילופין, ייתכן ודווקא הזיעה השוטפת החוצה כימיקלים המצויים על גבי העור, עשויה לדלל את ריכוזם ובכך להגן על העור. בריאות העור (חתכים, שריטות ושפשופים), גיל העובד ורגישויות גנטיות, אחראים לנזק ולתגובות השונות של העור במגעו עם החומרים השונים. משך ותדירות החשיפה לחומרים מסוכנים גם הם גורם משפיע על התפתחות דלקות העור. ייתכן וחשיפה קצרה לחומרים מסוימים אינה גורמת לנזק, או רגישות, ואילו חשיפה חוזרת למשך זמן ממושך עלולה לגרום לתגובות אלרגיות, או דלקות עור ממגע הגורמות גירוי.

לדלקות עור בעבודה השלכות נוספות, כמו לדוגמה, הפרעות בתפקוד, אובדן ימי עבודה ולעיתים גם הפסקת עבודה זמנית, או קבועה עד נכות.

חשוב להגן על העור מפגיעות פיזיות וכימיות, באמצעות בגדי עבודה מתאימים וייעודיים וציוד מגן אישי וסביבתי.

קיימים מגוון תחומי עיסוק המאלצים מגע עם חומרים כימיים שונים שחשיפה אליהם עלולה לגרום דלקות עור, לדוגמה, עובדים בענף החקלאות נחשפים לדשנים, חומרי חיטוי, מדבירי מזיקים, קוטלי חרקים, שמנים, צמחים וזרעים.

עובדי מטבח וקייטרינג, לחומרי חיטוי, מיצי ירקות, עבודה בסביבה רטובה, תוספי אפיה וחומרי ניקוי.

רופאי שיניים, שינניות וטכנאי שיניים, לחומרי חיטוי, חומרי ניקוי לידיים, עבודה בסביבה רטובה, וגם אחיות, חשופות לחומרי ניקוי וחיטוי, תרופות, קרינה ועבודה בסביבה רטובה עם חומרים מסוכנים.

אפילו עובדי מכוני יופי נמצאים בסיכון לתמיסות לעיצוב שיער קבוע (החלקה או סלסול), חומרים לצביעת השיער, תכשירי שמפו, חומרים להבהרת שיער, ועבודה בסביבה רטובה.

כל אלה חייבים להשתמש בציוד מיגון אישי הכולל, בגדי עבודה מתאימים וייעודיים, כפפות, משקפי מגן, נעלי עבודה, וציוד בטיחות ומיגון סביבתי אקטיבי ופאסיבי.

ההערכה היא כי מחלות העור הנגרמות במסגרת עבודה מהוות כ-30% מכלל המחלות התעסוקתיות. בישראל שכיחות דלקות העור התעסוקתיות נמוכה משמעותית מהמקובל בעולם, אולם נעוצה ברמת הדיווח הנמוכה של העובדים על מחלות עור וכנראה אינה משקפת את המציאות בפועל.